Alege sa lucrezi cu profesionisti in imobiliare
Agentie imobiliara premium in Craiova

Ghid chirias


 In general, cand inchiriati un apartament, va aflati la primul contact cu piata imobiliara si sectorul inchirierilor este cel mai dinamic dintre toate.
Trebuie sa stiti ca ofertele bune se inchiriaza foarte rapid, chiar in aceeasi zi, de aceea dumneavoastra trebuie sa fiti foarte bine pregatit si sa luati cea mai buna decizie in cel mai scurt timp posibil.

Echipa Elegant Imobiliare va recomanda sa parcurgeti 6 pasi in vederea inchirierii unui imobil si anume:

Pasul 1: Stabilirea bugetului lunar pentru inchiriere
Prin buget lunar pentru inchiriere intelegem: pretul chiriei + cheltuieli de intretinere (asociatia de proprietari) + costul energiei electrice (CEZ) + cablu, internet (RDS) + gaze (daca este cazul).
Exemplu, daca pretul chiriei pentru o garsoniera este de 1.000 lei, cheltuieli de intretinere pe timp de iarna, in medie vor fi 250 lei + curentul 50 lei + cablu, RDS 50 lei.
Bugetul lunar va fi de 1.350 lei, pe care trebuie sa-i platiti lunar pe timpul iernii, iar pe timpul verii costurile vor fi mai mici pentru ca nu veti mai plati caldura, in medie vor ajunge la 1.200 lei.
Daca nu va permiteti aceasta suma de bani, cautati oferte mai modeste, astfel incat sa va puteti permite pe termen lung sa platiti sumele respective de bani.
Un alt aspect foarte important pe care trebuie sa il cunoasteti, este acela ca in momentul incheierii contractului de inchiriere trebuie sa dispuneti de urmatoarea suma de bani, explicata pe larg mai jos:
- 1 luna chiria, platita in avans la proprietar + 1 luna garantia la proprietar (exista situatii mai rare cand se vor cere si 2 luni de garantie) + 50% din
valoarea chiriei, in prima luna, fiind comisionul agentiei imobiliare (in Craiova, agentiile imobiliare percep comision doar de la chirias pentru
rezidential).
Exemplu, daca pretul de inchiriere va fi de 1.000 lei, trebuie sa platiti la inceput: 1.000 lei chiria + 1.000 lei garantia + 500 lei comisionul agentiei imobiliare.
Total: 2.500 lei.

Pasul 2: Criterii de selectie apartamente
Va recomandam, sa aveti in vedere de la inceput, anumite criterii de selectie a apartamentelor pentru inchiriere si anume:
1. In ce cartiere v-ar placea sa inchiriati? Daca lucrati, trebuie sa aveti in vedere locatia locului de munca sau daca sunteti student sa fiti aproape de Universitate sau de statiile de autobuz;
2. Compartimentarea conteaza pentru dumneavoastra.Trebuie sa va ganditi daca doriti un apartament decomandat sau preferati si semidecomandat, adica cu trecere intre camere. Exemplu, daca sunteti 2 persoane si doriti sa aveti camerele separate veti alege un apartament decomandat;
3. Apartamentele cu centrala termica sunt foarte cautate pe piata datorita costurilor mai mici la intretinere pe timpul iernii, dar si pentru confortul pe care acestea il ofera. Trebuie sa stiti ca pretul la chirie in aceste situatii va fi mai ridicat;
4. In anumite cazuri, conteaza si etajul imobilului de care trebuie sa tineti cont;
5. Loc de parcare, intrebati proprietarul daca exista locuri de parcare, in zona de centru in general exista o problema cu locurile de parcare, mai ales ca acestea inca nu sunt concesionate la primarie. La mica intelegere cu vecinii acest lucru poate fi rezolvat cu usurinta. La blocurile noi, se poate oferi loc de parcare privat, dar valoarea chirieri in aceste cazuri este ridicata;
6. La prezentarea ofertelor agentiei noastre, in functie de valoarea chiriei veti intalni in anunturi, mobilat clasic, mediu, modern, ultramodern, lux si ultralux.

Pasul 3: Vizionari la mai multe locuinte
In aceasta etapa veti viziona mai multe apartamente care sa se potriveasca cel mai bine cerintelor dumneavoastra.
Va recomandam cu incredere, sa accesati site-ul nostru www.elegantimobiliare.ro, veti gasi oferte noi adaugate zilnic, oferte actualizate periodic, proprietati recomandate si oferte reprezentate in exclusivitate de noi.

Pasul 4: Alegerea locuintei potrivite
Datorita dinamicii pietei, in cazul inchirierilor va recomandam sa alegeti oferta potrivita pentru dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil.
Sunt numeroase cazurile in care va place un apartament si spuneti ca va mai ganditi putin si veti reveni cu un telefon, iar cand veti suna proprietarul va spune ca apartamentul respectiv s-a inchiriat.
In final va veti decide la cea mai potrivita locuinta pentru dumneavoastra.

Pasul 5. Negocierea pretului la inchiriere
Atentie, pretul se negociaza doar cand v-ati hotarat la un imobil anume si doriti sa il inchiriati. Trebuie sa stiti ca in cazul inchirierilor, exista multe apartamente care au preturi fixe si nu se mai pot negocia.
Exista insa si proprietari care sunt mai flexibili si negociaza pretul chiriei in functie de mai multe criterii, printre care enumeram: seriozitatea de care dati dovada, daca inspirati incredere, daca inchiriati pe termen lung, daca veti plati chiria in avans pe mai multe luni etc.
Daca veti inchiria prin intermediul nostru, vom negocia pentru dumneavoastra cel mai bun pret posibil la chirie, tinand cont de mai multe aspecte importante.

Pasul 6. Finalizarea tranzactiei
Apeland la serviciile noastre, echipa Elegant Imobiliare va face toate demersurile necesare incheierii tranzactiei, vom incheia noi contractul de inchiriere intre dumneavoastra si proprietar.
Oferim profesionalism, siguranta maxima si consultanta pe tot parcursul inchirierii.
Comisionul nostru de 50% din pretul chiriei va fi platit in momentul incheierii contractului de inchiriere, atunci cand dumneavoastra veti fi pe deplin multumit de
serviciile noastre.

Termeni folositi la inchirierea unui imobil:
Ce este contractul de inchiriere?
Contractul de inchiriere reprezinta o conventie scrisa intre un locator (proprietar) si locatar (chirias), prin care locatorul se obliga sa puna la dispozitie apartamentul sau locatarilor pentru o perioada limitata, in schimbul unei sume de bani (chirie) platibila lunar. Spre deosebire de contractul de vanzare-cumparare, contractul de
inchiriere nu trebuie autentificat la notar, dar trebuie sa fie semnat in mod obligatoriu de ambele parti.
Contractul de inchiriere cuprinde datele de identificare ale partilor, locator si locatar, datele de identificare ale imobilului care constituie obiectul contractului, cuantumul chiriei lunare si al garantiei, termenele de plata, durata contractului, etc.
Elegant Imobiliare va pune la dispozitie un contract de inchiriere cu toate aceste clauze, astfel incat dumneavoastra sa nu aveti nici o grija in privinta aceasta.
Ce reprezinta garantia?
Garantia reprezinta o siguranta pentru proprietar, in cazul unor cheltuieli neplatite de utilitati sau a unor daune produse in locuinta.
In general garantia reprezinta cuantumul chirie pe o luna si se plateste de catre chirias in momentul incheierii contractului de inchiriere. La sfarsitul perioadei contractuale, in cazul in care toate datoriile au fost achitate si nu exista daune in apartament, aceasta garantie va fi restituita fostului chirias.
Va recomandam ca in situatia in care din diverse motive nu puteti respecta perioada contractuala trecuta pe contractul de inchiriere, sa anuntati cu 30 de zile inainte
proprietarul imobilului respective pentru ca acesta sa poata gasi chirias pentru continuitatea inchirierii si in aceasta situatie proprietarul va returna garantia.
Daca veti anunta din scurt ca plecati sunt sanse mari sa pierdeti garantia.
Daca considerati ca aceste informatii v-au fost utile si doriti sa fiti la curent cu toate noutatile despre noi, ne puteti da un like la pagina noastra de facebook aici.